Tranen voor Coltrane

Mijn liefde voor het Groningse poëziefestival “Dichters in de Prinentuin” was al groot; sinds het voorbije weekend is ze buitensporig groot.

Ik kijk ieder jaar, behalve naar het programma, ook uit naar het snuisteren in de boekenkraampjes in de Prinsentuin.
Er vallen keer op keer tassen vol boeken/poëzie voor weinig of geen geld weg te slepen.
Dat het dit jaar niet anders zou zijn, stond als een paal boven water.

Ik was de voorbije zaterdag een uur voor aanvang van het programma op post – inschattingsfoutje – en ging dus alvast een eerste keer grasduinen.
Ik had net een eerste stapeltje met 3 boeken opzij gelegd toen ik op de schouder getikt werd door Egge Knol.
Deze Groningenaar en ik corresponderen ondertussen 12 à 13 jaar occasioneel over studentenliederen en studentenliedboeken, maar hadden elkaar nog nooit in levende lijve ontmoet.
Ik nodigde hem al een keer naar de Prinsentuin uit in 2017, toen ik daar ook optrad, maar zijn dochter had dezelfde dag ook wat en dat ging – uiteraard – voor.
Maar deze keer konden we elkaar dan toch es ontmoeten, werd het stapeltje boeken achtergelaten en een fijn gesprek gevoerd. Tot het programma begon en ik me klaar moest houden om op te draven.
Toen het eerste deel van het programma er op zat, was Egge – zoals hij vooraf had aangekondigd – alweer naar huis en kon ik mijn zoektocht langs de boekenkramen verder zetten.

De drie boeken die ik eerder – uiterst rechts op de tafel van de kraam uiterst rechts – had achtergelaten, liet ik nog even voor wat ze waren.
Iets zei me namelijk dat ik dringend een blik moest werpen op de linkse kraam. Daar werd – zo bleek al snel – heel wat poëzie uit de nalatenschap van de Groningse dichter en schrijver Karel Ten Haaf verkocht; aan een tientje voor drie bundels.
Ik had er al twee bibliofiele uitgaafjes, wat oude “De Contrabas”-uitgaven van bevriende dichters ACG Vianen en Philip Meersman en nog wat ‘hier ben ik wel benieuwd naar’-bundels uitgeplukt toen mijn oog op een cover in het lelijkste blauw ter wereld viel.

Mijn hart sloeg een tel of twee over: ik herkende dat blauw!
Een blik rechts van me.
Een blik links van me.
Nope, niemand anders die zijn of haar oog er op liet vallen.
Een blik op het lelijke blauw.
Yep, ook ABBA stond er op.
Een blik op het, met zwarte stift en de hand geschreven, kartonnen bordje.
Ja, hoor: 3 boeken voor 10 euro.
Een blik terug naar het boek.
De gedachte dat ik niet moest gaan schreeuwen of dansen of huppelen.
Nee…vooral niets laten merken.
Vooral doen alsof het de banaalste zaak ter wereld is dat je na jàren zoeken – naar een nieuw, maar oh! zo! onvindbaar! exemplaar; nadat je er ooit eerder een had, maar dat uit geldnood verkocht – dadelijk voor 3,33 euro (als – quod non – je die bundel morgen op Catawiki gooit, is er ongetwijfeld een gek die daar meer dan 500 euro voor wil neertellen) J.M.H. Berckmans’ “Tranen voor Coltrane” op de kop gaat tikken.

IMG_6017

Nadat ik het Berckmansboekje aan mijn stapeltje had toegevoegd, probeerde ik nog wat verder te grasduinen, maar alle ruggen gingen als in een waas aan mij voorbij.
Dit had geen zin meer.
Ik plooide mijn gezicht in mijn beste poker face, stak de verkoper mijn stapel boeken toe, rekende af & haastte me terug richting mijn stoel.

Daar pas merkte ik op dat de bundel ook gesigneerd was door Berckmans; dat deed hij op 22 april 1998, ruim 16 jaar nadat Karel ten Haaf het boekje aanschafte of cadeau kreeg.

IMG_6018

Ten Haaf schreef in 2015 een stuk op Tzum over hoe en waar Berckmans de bundel signeerde.

Een onvindbare Berckmansbundel vinden.
Die bovendien gesigneerd is.
En uit de bibliotheek van Karel komt.
Dat is 3 halen 1 betalen! In het kwadraat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s