dada is groot en kurt schwitters is zijn profeet !! !! (boekjaar 2019 #010)

Op 20 december 1922 kondigt de Rotterdamsche Courant het volgende aan:

19221220-rotterdamschecourant

De voordracht van Schwitters vond niet plaats zoals gepland, omwille van “pasmoeilijkheden” (ik vermoed dat er “problemen met een paspoort” bedoeld wordt)  zoals blijkt uit dit bericht (met bijzonder kop) van 9 januari 1923 in De Maasbode.

19230109-de maasbode-uitsnede

Het programma van de “Kleine Dada Soirée” die de Haagsche KunstKring op 10 januari 1923 organiseerde in “de Residentie” (Binnenhof 8) zag er zo uit:

programma10januari

“De tekst van dit boekje [is] een getrouwe weergave van een artikel in het dagblad De Telegraaf van 11 januari 1923”, staat achteraan in de “Verantwoording” van onderstaand boekje dat op de rug de titel “dada in de residentie”, op de Franse pagina “Een rumoerige soirée” en op de eigenlijke titelpagina de gecombineerde titel “Een rumoerige soirée. Dada in de Residentie” draagt.

dada09

Het artikel uit De Telegraaf van 11 januari 1923 over de dada-voordracht de avond ervoor – die het begin van een dada-tournee door Nederland was – vind ik niet terug op Delpher (of elders). Maar het landelijke, sociaal-democratische dagblad “Voorwaarts” citeert op dezelfde dag (dus wellicht in een avondeditie) het volledige artikel.

19230111-voorwaarts-uitsnede

Het boekje zelf – aanwinst #010 van boekjaar 2019 & in 1973 met de hand gezet en gedrukt op de Carlinapers in Haarlem – is typografisch iets interessanter en dadaïstischer dan het krantenartikel.

Volgens bibliotheek.nl verscheen het boekje op 110 genummerde exemplaren. Ook enkele antiquariaten die het aanbieden noemen dat aantal.
In mijn boekje staat in de “Verantwoording”:

De oplage bedraagt       exemplaren.
Dit is nummer       .

Het is dus een ongenummerd exemplaar.
Maar ik vond helemaal achteraan een dubbelgevouwen blaadje met daarop dit gedrukt:

dada03

Een dadaïstische manier om aan te geven dat dit boekje nummer 8 is, dacht ik in eerste instantie. Maar er zijn wel degelijk – met de hand – genummerde exemplaren geweest zoals blijkt uit de enige – onduidelijke – foto van de “Verantwoording”-pagina die ik online terug vond.

untitled-1 copy

Advertenties

2 gedachtes over “dada is groot en kurt schwitters is zijn profeet !! !! (boekjaar 2019 #010)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s