Iets over de invloed van medicatie op de groei van bibliotheken & Juf Lilian

article-BELGAIMAGE-80976867Bijna twee maanden geleden werd – (uit)eindelijk? – vastgesteld dat ik eigenlijk al heel mijn leven ADHD heb. Sindsdien is het proefondervindelijk zoeken naar de juiste medicatie in de juiste dosis.
Sinds gisteren staat er hier Provigil – eigenlijk is dat medicatie voor mensen met narcolepsie, maar het wordt ook “off label” voorgeschreven voor mijn kwaal – in de apotheekkast.
De dexamfetamines die ik de voorbije drie weken in telkens hogere dosissen tot mij nam deden – behalve mij in cycli van 4 uren eerst een half uur stuiteren, daarna 3 uur in lethargie verzinken om tenslotte nog een half uur migraine-aura’s tevoorschijn te toveren – helemaal niets.
En dat was te merken aan de groei van mijn bibliotheek.
In de 3 weken daarvoor stond er Rilatine in verschillende dosissen op het menu. Dat had iets teveel bijwerkingen naar mijn goesting. Wat eigenlijk jammer is aangezien het wel degelijk significante – maar nog niet 100% de gewenste – verbetering met zich meebracht.
En dat was te merken aan de groei van mijn bibliotheek.

Een van de symptomen van ADHD (bij volwassenen) is het doen van impulsaankopen.
Mijn bibliotheek is zeker de laatste 15 jaar erg intuïtief – “hé, dat lijkt me wel een interessant dichter/schrijver/thema” – en impulsief – “es kijken of ik meteen de hele bibliografie antiquaar kan vinden & kopen” – gegroeid.
In 2017 kocht ik (gemiddeld) om de anderhalve dag een nieuw boek.
Voor 2018 zal het gemiddelde voorlopig ongeveer hetzelfde zijn.
In de 3 weken dat ik aan de Rilatine zat, kocht ik welgeteld & slechts 1 (één) boek.
In de 3 daaropvolgende weken, toen ik aan de niet-werkende dexamfetamines zat, kocht ik er – from the top of my head – minstens 9.

Ik moet mijn, jarenlang met volle overtuiging verkondigde, stelling – dat er slechts 1 medicijn bestaat voor de chronische ziekte die bibliofilie is: een dagelijkse dosis boeken – dus eigenlijk bijstellen en daar voortaan aan toevoegen dat ook Rilatine kan helpen.
Laat mij daar meteen de kanttekening bij maken dat uw psychiater u wellicht zot gaat verklaren als je hem om een voorschrift “voor iets tegen boekenliefde” komt vragen.

juf

Een van de 9 boeken die ik kocht, trok mijn aandacht omwille van twee redenen:

01. Het werd uitgegeven door een “bibliofiele uitgeverij” (die ik niet kende).
02. De combinatie van de titel (“Wat ga je doen, juf!) & ondertitel (“opgedragen aan de meisjes van 2b. 1974-1975”) deed in mij de onweerstaanbare drang om daar het fijne van te weten te komen ontstaan. Er stond mij dus maar een ding te doen: dat uitpluizen. En uitpluizen begint bij de bron, natuurlijk. Het boek zelf.

juf_0001

Over de bibliofiele uitgeverij Argus vond ik weinig of niets terug – slechts een mogelijke link naar de uitgever; ik wacht op antwoord op de email die ik vanavond uitstuurde.

Over de juf & haar meisjes van 2b tast ik volledig in het duister. Ik hoop op licht zodra de uitgever gevonden is.

Wat wel al zeker is: het zijn wel erg slechte gedichten – hieronder ter illustratie het laatste gedicht van de 13 gedichten in het boekje – maar dat mag de vreugde om de bibliofiele aanwinst niet temperen.

juf_0002

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s