Dingen die je tussen boeken vindt (001)

verstrooidpapierdemianIn 2012 gaf Antiquariaat Demian (Antwerpen) het boek ‘Verstrooid papier’ uit. René Franken van ’t antiquariaat verzamelde twintig jaar lang opmerkelijke gedrukte en beschreven papiertjes, foto’s en ander verstrooid papier dat hij vond in de door hem aangekochte boeken. ‘Verstrooid papier’ bevat een selectie uit wat lezers in boeken achterlaten, met teksten van een aantal schrijvers en kunstenaars die bij Demian over de vloer komen.

Aangezien ik ook wel es een antiquaar boek koop en ook wel es wat verstrooid papier tegenkom, speelde ik al langer met ’t idee om er af en toe over te bloggen. Maar u weet hoe dat gaat met goede ideeën…

Vanmorgen – eigenlijk was ’t vannacht, maar ik las ’t pas vanmorgen – werd ik op Facebook aangesproken in mijn hoedanigheid van (verondersteld) (studenten)liedboekkenner. De man in kwestie verkeerde in de mogelijkheid de hand  te leggen op wat antiquare en bijzondere studentenliedboeken & oude Vlaamse volksliedboeken & had graag mijn mening over de mogelijke waarde gekregen. Voor dat soort zaken offer ik graag een uurtje van mijn zondagvoormiddag op.

honderdoude1

Ik bespaarde de man in kwestie een smak geld – de potentiële verkoper leed aan de frequent voorkomende ‘oud = goud’-waan – en moest mijn exemplaar van de eerste druk van Jan Bols’ “Honderd Oude Vlaamsche Liederen. Met woorden en zangwijzen. Verzameld en voor de eerste maal aan het licht gebracht door…” hiervoor nog es ter hand nemen. Bovenaan de Franse pagina schreef Bols een opdracht voor “Mijnen hoogweerdigen, hooggeleerden heere Dr. J.B. Abbeloos”. Die Abbeloos – gewezen aartsbisschop van Mechelen & dus de ex-baas van Bols die pastoor van Alsemberg was – was op het ogenblik van ’t verschijnen van ’t boek in 1897 rector magnificus van de universiteit van Leuven. Vanuit de bibliotheek van de rector magnificus verhuisde het boek – zo blijkt uit een stempel op diezelfde pagina – naar de bibliotheek van het klooster van de Missionarissen van het Heilig Hart in Heverlee waar tegenwoordig de Leuvense circusschool in de kapel gevestigd is.

dingendiejetussenboekenvindt2016-11-01

Achteraan in dat liedboek – en dat viel me vandaag pas voor ’t eerst op hoewel ’t boek al minstens 10 jaar in mijn collectie steekt – vond ik 9 losse bladen (1 x A4, 1 x A5 & 7 kleinere) met daarop in balpen & in handschrift een aantal gedichten die gedateerd zijn tussen “Oogst ’69” en “December 1969”. Een aantal gedichten is ondertekend met “Nolaerts”.

Er is de cyclus “Testament na 20 jaar” – was de auteur een 20-jarige kloosterling die zich had laten inspireren door Boudewijn de Groots “Testament” uit 1967? – die uit 4 gedichten bestaat, een gedicht dat de titel ‘Kanjer’ meekreeg (over een rijke suikernonkel), een ‘geëngageerd’ gedicht dat de titel “Duizend Heren” draagt & begint met de verzen “Duizende [sic] heren regeren / duizende [sic] mijnheren teren / al lange eeuwen / op de mensen die schreeuwen / om de vrede te eren”, een vers met de titel “De matras” (een eerlijke biecht – “‘k zit in slechte papperassen / daar ik zonder centen zit” – gericht aan een, al dan niet imaginair, lief) en nog twee titelloze gedichten waarvan er een geduid wordt met “uit ‘Bewegen'” & een ander begint met de onsterfelijke regels “Op hem geen kabardouchen bouwen / al wat hij zegt is geen Jan Cremer / Steek voor hem handen uit de mouwen / al wat stinkt is nog lang geen Demer”.

Als ik ooit es vijf minuten tijd heb, waag ik nog wel eens een poging om uit te pluizen wie de dader van al deze woorden is

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s