Herman de Coninck – Teruggevonden gedicht

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar er zijn ook nadelen aan veel – in mijn geval: 250 à 300 per jaar – boeken kopen. Het valt, bijvoorbeeld, niet bij te houden om er over te bloggen. En al helemaal niet als je agenda’s (werk, gezin, passies, u kent dat wel) boordevol zitten. Een & ander leidde tot een blogpauze van bijna een half jaar. Maar ook tot een nieuwe blogstrategie: focussen. Op de mooiste, leukste,interessantste, bibliofielste,… aanwinsten.

Teruggevonden gedicht van Herman de Coninck belandde (bijna dag op dag) 1 jaar geleden in mijn brievenbus & is een uitgave van de Amstelveense uitgeverij AMO van Gert Jan Hemmink die behalve bibliofiel uitgever ook (& misschien vooral) een ontzettend verwoede Hugo Claus-verzamelaar was. In mei 2011 werd een deel van zijn Claus-collectie geveild bij Adams in Amsterdam; de PDF-catalogus kan je hier nog doorbladeren & bewonderen.

Teruggevonden gedicht werd met de hand gezet & gedrukt (bij Hein Elferink) op slechts 12, door de Coninck gesigneerde exemplaren ‘hors commerce’. Nummer 1 was bestemd voor Charlotte Barbara Hemmink – de dochter van; deze uitgave verscheen ter ere van haar 5e verjaardag op 10 augustus 1990. Mijn exemplaar is nummer 4.

De Coninck schreef het gedicht voor Laura – zijn dochter – die in versregel 11 als “L.” opduikt. Herman schreef Gert Jan,terwijl die bezig was een bundel gedichten van Herman voor Laura (meer dan waarschijnlijk de bundel Het meervoud van geluk die ook in 1990, op 28 exemplaren, bij AMO uitgegeven werd) te verzorgen, het volgende:

“Ik stuur je iets voor de vijfde verjaardag van jouw dochter, belangrijker dan al je boeken: Lotje is ook L., net als Laura, dus dat kan. Het is een gedicht met een rare geschiedenis. Eigenlijk is het geschreven vlak na ‘Een klank van hobo’ in 1980. Laura was toen twee jaar. Het is ooit verschenen in een antiek studentenuitgaafje op een 50-tal exemplaren met een zo lelijke tekening bij, dat ik het had verloren gelegd. Pas een goed jaar geleden vond ik het terug. Het gekke is dat daardoor de slotstrofe toekomstvoorspellend is gebleken. Ik kan het nu nog moeilijk in een nieuwe bundel opnemen, omdat de chronologie duidelijk niet klopt. Het is dus voor jouw Charlotte.”

Welk ‘studentenuitgaafje’ de Coninck bedoeld heeft, is mij helaas (nog) niet duidelijk geworden. Verlossende antwoorden zijn welkom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s