Hugo Claus over het werk van Corneille; gevolgd door een gedicht

Die complexe poëtica van de ‘experimentele’ dichters – die in zekere mate ook geldt voor de ruimere groep van de vijftigers – vindt een briljante illustratie in het werk van Hugo Claus, zeker in dat van zijn intense ‘experimentele’ periode. In die jaren getuigt zijn poëzie van een intense betrokkenheid op het medium taal en een ambitieuze verkenning van nieuwe poëtische vormen en samenhangen. Het is een uitermate gulzig streven dat Claus’ oeuvre domineert, grosso modo vanaf Een huis dat tussen nacht en morgen staat en tancredo infrasonic tot en met de magistrale bundel De Oostakkerse gedichten, hoewel die in bepaalde opzichten reeds als een keerpunt van het poëtische experiment kan gelden. Het meest nadrukkelijk experimenteel zijn wellicht de verzen uit paal en perk, een plaquette die niet toevallig in nauw contact met het plastische werk van Corneille is ontstaan en die sterk picturaal is geïnspireerd. Claus’ korte essay Over het werk van Corneille kan trouwens gelden als zijn meest expliciete uiteenzetting van de experimentele werkwijze. Voor een grondige analyse van Claus’ houding tegenover het experimentalisme in de schilderkunst en de poëzie kunnen die notities niet buiten beschouwing blijven.
[Dirk de Geest – “Hugo Claus als experimenteel dichter”; In: Het teken van de ram. Jaarboek voor de Claus-studie (1996), p. 185-207]

claus01
Vanochtend arriveerde – eindelijk! – mijn verjaardagscadeau:
het essay “Hugo Claus over het werk van Corneille; gevolgd door een gedicht” dat in de herfst van 1951 op 200 exemplaren werd uitgegeven door de Amsterdamse kunsthandel ‘Martinet en Michels’.
claus02
claus03
claus04
claus05a
claus06
Het transparante stofomslag – dat er volgens de veilingcatalogus van de collectie van (Claus-verzamelaar) Gert Jan Hemmink om het boekje van 16 bij 12 centimeter zou moeten zitten – ontbreekt bij mijn exemplaar.
Maar goed…we kochten het niet omwille van een transparant stofomslag.
Eigenlijk ook helemaal niet omwille van dat essay van Claus.
Misschien een beetje omwille van het gedicht dat daar op volgt.
Maar vooral omwille van de 5 linosnedes van Corneille die het essay & gedicht illustreren.
Corneille hoort zonder twijfel bij mijn minst favoriete Cobra-kunstenaars; vooral omdat ik zijn ‘latere’ werk schreeuwerig & slaapverwekkend repetitief vind.
Maar in ’51 was hij nog sober, strak & interessant.
claus07
claus08
claus09
claus10
claus11
Hoewel er héél af & toe originele exemplaren te koop aangeboden worden op veilingen of in antiquaraten – de prijzen schommelen tussen 250 & 950 EUR – is het een behoorlijk gegeerd, want quasi onvindbaar boekje.
Wie vrede kan nemen met minder dan het origineel kan voor een herdruk terecht in de bloemlezing “Hugo Claus, Ontmoetingen met Corneille en Karel Appel” (een Manteau-uitgave uit 1980 die je nog frequenter tegenkomt voor maximaal een euro of 20).
claus12
De nummers 1 tot en met 25 werden uitgegeven met harde, linnen kaft.
Volgens de colofon van de originele uitgave zouden enkel die eerste 25 exemplaren gesigneerd zijn door Claus & Corneille.
In de hierboven al genoemde veilingcatalogus staat nochtans een afbeelding van nummer 74 met beide handtekeningen.
Maar misschien werden die er pas nadien aan toegevoegd; Hemmink kende beide heren namelijk persoonlijk.
claus13-veiling collectie gert jan hemmink deel 2

Advertenties

Een gedachte over “Hugo Claus over het werk van Corneille; gevolgd door een gedicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s