Correspondence on Incunabula

Begin 2011 kreeg/kocht ik “Zo makkelijk kom je niet van boeken af. Gesprekken over boeken [tussen Umberto Eco & Jean-Claude Carrière]”. Journalist Jean-Philippe de Tonnac voerde lange gesprekken met de wereldberoemde schrijver & de al even beroemde scenarist die beiden ook ontzettende (& vermogende) bibliofielen zijn.
Een en ander leidde tot een boek waarin twee personen (met af & toe een tussenkomst van de journalist) 285 bladzijden lang over boeken praten. In die 285 pagina’s komen ze ook regelmatig terug op de incunabelen die ze in hun collectie hebben.
Die krengen kosten al gauw 10.000 tot 300.000 EUR.
Af & toe worden er wel es incunabele losse pagina’s verkocht voor een paar honderd euro’s.
Maar dat soort lui – die incunabelen versnijden om ze per blad te verkopen – zouden bij wet afgemaakt moeten worden.

Anyway…al dat gekonkelfoes over die hartstikke dure dingen kon & kan ik wel pruimen.
Ik was dus ook weer blij als een klein kind met een lekstok met ’t feit dat ik vandaag een exemplaar van het redelijk zeldzame (lees: op antiqbook & marelibris wordt nog 1 ander exemplaar aangeboden voor 150 EUR) “Henry Bradshaw’s Correspondence on Incunabula” op de kop mocht tikken.
onincunabula1Henry Bradshaw, incunabelist en van 1856 tot aan zijn dood bibliothecaris van de universiteitsbibliotheek van Cambridge en Johan Willem Holtrop, zijn Nederlandse collega van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, onderhielden een briefwisseling over Nederlandse incunabelen en de beschrijving daarvan. De bibliotheek van Cambridge bezit een grote hoeveelheid Nederlandse incunabelen. Bradshaw schreef hierover in het Engels en Holtrop antwoordde in het Frans. onincunabula2Ook toegevoegd is de briefwisseling van Bradshaw met M.F.A.G. Cambell (Holtrops opvolger).
Een & ander is uitgebreid becommentarieerd en ook erg mooi uitgegeven.

Kortom: vergeef mij, vader, want ik heb gezondigd, maar voor 20 EUR kan ik zoveel lees- & boekenplezier écht niet laten liggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s