Berckmans vertaald

jmhsloveensOf ik interesse had in een Sloveense Berckmans wilde men weten?
Ik dacht daarbij in eerste instantie aan een Sloveense schrijver die ze “de Sloveense Berckmans” noemden, zoals Berckmans wel es als “de Vlaamse Bukowski” bestempeld werd door recensenten die hun vak niet kenden of te lui waren het naar behoren uit te voeren.
Maar nee…blijkbaar is in Ljubljana bij het “Center za slovensko književnost” (dat is zoiets als de Sloveense tegenhanger van het Vlaamse of Nederlandse Letterenfonds) een Sloveense vertaling van de kortverhalenverzamelbundel “Berckmans’ Beste” uitgegeven onder de titel “Berckmansove najboljše”

Over de beweegredenen van de uitgever om een auteur te vertalen die in zijn eigen taalgebied geen boek aan de straatstenen gesleten kreeg, vind je op die enkele, bijna uitsluitend Sloveense, sites die iets over ’t boek vermelden, niets terug. Zelfs de site van de uitgever brengt geen duidelijkheid.

Een mogelijke theorie is de volgende:
Het Vlaams Letterenfonds subsidieerde in 2008 een bloemlezing met (naar het Sloveens vertaalde) verhalen van Belgische/Vlaamse schrijvers die uitgegeven werd door een andere uitgeverij in Ljbljana.
[Een uitgave die trouwens niet terug te vinden is op de website van datzelfde Vlaamse Letterenfonds; maar wel op die van het Nederlandse Letterfonds]
Wellicht is toen bij iemand van de Sloveense tegenhanger een licht opgegaan & de onweerstaanbare drang ontstaan om méér Berckmans te vertalen.

Ik vind ’t in ieder geval een topplan.

Advertenties

2 gedachtes over “Berckmans vertaald

  1. De vraag die me bij deze bijdrage overblijft, is, wie “men” is, in de zin “Of ik interesse had in een Sloveense Berckmans wilde men weten?”.

    Als “men” iemand contacteert met de vraag of er interesse is in een boek, wil dat zeggen dat “men” je kent. En dat is een punt waar een bibliofiel normaal een vlaggetje in de nationale kleuren plant, kwestie van het later nog te herinneren. Gefeliciteerd met die vondst, aldus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s