9.298 EUR voor wat poëzie; of: hoe vroeger alles niet alleen beter, maar ook goedkoper was.

Vorig week schreef ik al dat voor het allereerste exemplaar van Van Ostaijens ‘Bezette Stad’ in 2001 800.000 BEF of circa 19.831 EUR gevraagd/betaald werd tijdens een veiling van De Slegte.
Vandaag arriveerde mijn exemplaar van de facsimile-uitgave van die eerste druk uit 1921; inclusief facsimile-uitgave van de uitgeversband – met prijsvermelding voor de luxe-uitgave & de gewone versie – van toen.
En eigenlijk blijkt die 19.831 EUR niet eens zo erg overdreven.BezetteBUIKBAND

Want…als je met een beetje goeie slechte wil & cijfers van het Nationaal Instituut voor Statistiek over de evolutie van de consumptieprijzen bij de hand ‘conclusies’ zou willen trekken dan zou je kunnen zeggen dat:

+ uitgaand van basisjaar 1914 zou de luxe-versie vandaag 9.298,4 EUR (toen 40 BEF of niet eens één EUR) & de gewone versie 3.486,9 EUR (toen 15 BEF of niet eens een halve EUR) moeten kosten
+ uitgaand van het basisjaar 1930 – zo’n wereldoorlog doet namelijk gekke dingen met een economie – is het verdikt iets milder: bibliofielen zoals u & ik die zich, uiteraard, de luxe-uitgave zouden willen aanschaffen, zouden dan slechts 1.313,24 EUR moeten ophoesten; boekenhaters die een gewone versie zouden kopen hebben mazzel & zouden met 492,47 EUR aan hun trekken kunnen komen.

Om maar te zeggen: vroeger was alles niet alleen beter, maar ook stukken goedkoper.

Advertenties

2 gedachtes over “9.298 EUR voor wat poëzie; of: hoe vroeger alles niet alleen beter, maar ook goedkoper was.

  1. Een prachtige facsimile van Bezette Stad staat reeds jaren gratis te downloaden op de Project Gutenberg site. Tot hiertoe is het slechts 45 maal downgeload of is het gedownload.
    Wie zegt er dat alles duurder is geworden ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s