Paal en perk

Iets meer dan drie jaar nadat Hugo Claus via een achterdeur aan ’t leven ontsnapte, werd bij veilinghuis Adams de Claus-collectie van Gert Jan Hemmink geveild. Of toch bijna alles van die collectie; Hemmink behield de persoonlijke brieven, handschriften & documenten uit zijn verzameling om, als "verzamelaar in ruste", de definitieve Claus-biografie te schrijven. Een taak die ook Vlaams journalist Piet Piryns op zijn to-do-lijst heeft staan, maar waarbij hij duidelijk geen haast heeft.

Op die achtentwintigste mei in tweeduizendelf ging, behalve 182 beeldende werken van Claus, ook het originele manuscript (inclusief 14 losse tekeningen van Corneille) van "Paal en Perk" bij Adams onder de hamer. De waarde werd vooraf geschat op 26.000 EUR. De nieuwe eigenaar telde er uiteindelijk (zonder veilingkosten en dergelijke) 32.000 voor neer.
2014-04-14 - hugo claus - paal en perk
"Paal en perk" – experimenteel werk van Claus – ontstond in 1950 of 1951 in Parijs waar dichters & schilders als Karel Appel, Hans Andreus, Claus, Corneille, Lucebert, Simon Vinkenoog & Rudy Kousbroek elkaar treffen & samenwerken.
Claus & Corneilee zouden uiteindelijk samenwerken aan acht werken/uitgaves. "Paal en perk" was het derde.
Hoewel 't in 1950 of 1951 gemaakt werd, werd 't pas in 1955 gedrukt & uitgegeven. Volgens de bibliografie "Hugo Claus: voor twaalf lezers en een snurkende recensent" in een oplage van 1.000 exemplaren. Wat niet onaardig is & waardoor het boek antiquaar nog redelijk beschikbaar blijft & dat zelfs vanaf 30 EUR (tot en met 280) EUR.

[Opmerkelijke, maar reeds eerder gemaakte vaststelling: de Antwerpse antiquaren zijn dure vogels; bij hen kost “Paal en perk” 7 à 9 keer zoveel als bij de goedkoopste & ze bieden de twee duurste exemplaren aan.]

Opvallende quote bij een andere blogger over “Paal en perk”

Het boek is echter zeer kwetsbaar: de rug van het boek is bij bijna alle exemplaren die ik al gezien heb los gekomen waardoor ook voor- en achterzijde los zijn. Het binnenwerk is door de jaren heen echter intact gebleven.

Mijn exemplaar had nog een prima rug, maar werd door de oorspronkelijke eigenaar wellicht met uiterste zorg gelezen & bewaard; zo was het ook netjes gekaft met rijstpapier om te voorkomen dat de kaft smerig zou worden.
Dat het een kwetsbaar boek is, klopt dan weer wel als een zwerende vinger: na twee lezingen – ok, ik geef toe: ik heb de slechte gewoonte mijn boeken helemaal open te leggen & indien nodig de rug daartoe een kraakje te geven – kon je zien dat de aansluiting van de laatste pagina met de rug al iets aan stevigheid aan ’t verliezen was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s