Mon plaisir!

Het mooiste & grootste antiquariaat, van de 5 die ik tussen de soep & de patatten al kon bezoeken in Boedapest, is (voorlopig) Muzeum Antikvarium. Het bestaat uit 5 grote ruimtes waarvan er een voor de helft gevuld is met ‘anderstalige’ boeken; niet, zoals bij hun buren van ’t antiquariaat waarvan ik de naam al vergeten ben, zomaar een zootje bij elkaar gegooide pockets & gedumpte Taschen-uitgaven, maar the good stuff & dat voor heel fatsoenlijke prijzen.
Ik liet er mijn oog vallen op een paar mooi uitgegeven edities van het verzameld werk van Goethe (in ’t Duits), briefwisseling van dezelfde man, zijn Gesprächen met Schiller (of omgekeerd), een leuk ding over Goethe & vrouwen,… maar besloot om die toch maar te laten staan ondanks de zachte prijszetting; het overgewicht van mijn koffer – die bij de heenreis al net onder ’t maximumgewicht zat – zou het wellicht tot een dure zaak maken.
IMG_20130910_141641
Een ander boekje trok mijn aandacht omwille van de houten platten – de titel geïmpregneerd in ’t hout – waarmee ’t ingebonden was, het sigarenlabel dat – over de rug heen – over voor- & achterkant gekleefd was & de chromolitho van een dame in nachtgewaad die op de voorkant gekleefd was. Op die chromolitho staan ook twee munten afgebeeld – eentje van “Leopold II. Roi des Belges” & eentje met een standbeeld & daarboven “Antwerpen 1885” – die deze Belg, moest hij daartoe nog andere nepreden hebben, overtuigden het ding mee te pakken.
De auteur is de Duitse, joodse Max Kempner – voor deze publicatie gebruikte hij ’t pseudoniem Max Kempner-Hochstädt – die behalve gedichten & (muziek)toneelstukken blijkbaar ook een aantal ‘boekjes voor sigarenrokende heren’ geschreven (of gebloemleesd) heeft in opdracht van de Fabrica de Tabacos Flor Fina.
IMG_20130910_141706
In 1893 verscheen ‘Feines Havanas’, dat net als ‘Mon plaisir. Mittelstark und fein’ (uit 1896; net als ‘Mon plaisir. Leicht und pikant’) een samenraapsel van aangebrande grapjes (Student: “Tonne, ich möchte gar zo gern wissen ob die Laura mich liebt. Wenn ich nur ein Mittel hätte um das zu erfahren.” / Tonne: “Aber da giebt’s doch ein sehr einfaches – pump’ sie ‘mal an!”), verhaaltjes & foto’s van dames in sexy jurken & vooral in de fantasie prikkelende nachtgewaden bevat. En dat alles ter verstrooiing van de heren die onder elkaar van een sigaartje genieten.
IMG_20130910_141727
Voor de rokende heer die ‘een beetje kinky’ niet schuwt, zijn er zelfs BDSM- & Femdom-achtige foto’s & verhaaltjes.
IMG_20130910_141746
+ Colleta: Wenn ich zu meinen Anbetern sage: Alfons, hierher zu meinen Füsen, so müssen sie ebenso parieren wie meine Pferde.
– Rosalva: Und wenn sie nicht gehorchen?
+ Colleta: So ergeht es ihnen ebenso wie den Pferden, die zu bockig sind – sie werden ausrangiert.

Kortom: welkom in de BS&E, fijne aankoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s