Berten Rodenbach had géén vogel in zijn gat

Ter info voor de Beotiërs onder ons: Albrecht (Berten) Rodenbach (Roeselare, 27 oktober 1856 – Roeselare, 23 juni 1880) was een Vlaams schrijver, dichter & (vooral/ook) een van de drijvende krachten achter de laat-negentiende-eeuwse, vlaams-bewuste studentenacties.

Iconografisch is Berten Rodenbach vooral gekend door de talloze foto’s, prentkaarten & zelfs postzegels met afbeeldingen van het standbeeld van Jules Lagae op het de Coninckplein in Roeselare. Rodenbach wordt er afgebeeld met een vogel – een ‘blauwvoet’; zoals in & naar zijn bekendste lied(ertrilogie): “Gesciedenisse van den West-Vlaemschen studentenkamp ofte vulgo ‘Blauvoeterie'” dat bestaat uit “Het lied der
Vlaamse zonen”, “Het lied der Vlaamse Zonen, gezeid De Blauwvoet” en “Het lied der Blauwvoeterie” – in zijn hand.

Aan dat iconografisch beeld ontleende een ander, recenter studentenlied zijn titel: “Berten Rodenbach had ne vogel in zijn hand”; de neerslag van een gelijknamige lezing (over het thema ‘Rodenbach & studentenliederen”) die ik op 16 januari 2006 & naar aanleiding van Rodenbachs 150e geboortejaar in Roeselare gaf, vind je hier terug.

Er staat wel degelijk ‘hand’.
Wat logisch is.
Want het standbeeld houdt de vogel in de hand.
Het heeft géén vogel in zijn gat, zoals die ene blogbezoeker – die googlede op de quote “berten rodenbach had ne vogel in zijn gat” – verkeerdelijk veronderstelde.
Viespeuk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s