12 x een column


“Dus…eigenlijk houd je van mij omdat we veel & goed ruzieën? Een column van Akim A.J. Willems” is een papieren, bibliofiele uitgave van dezelfde column die onder een enigszins andere titel (“Dus…eigenlijk houd je van me omdat we zo goed ruzie kunnen maken?”) eerder digitaal verscheen in het webmagazine Bonoboz.be
Deze uitgave is gelimiteerd op 12 manueel ingenaaide exemplaren. 11 exemplaren daarvan zijn bestemd voor bevriende stellen & singles die aanwezig waren op ’t Schoon Verdiep in ’t stadhuis van ’t Stad tijdens het huwelijk van de auteur & zijn bruid op 31 mei jongstleden. Alle 11 exemplaren werden door beiden met liefde & plezier gesigneerd. 1 exemplaar is bestemd voor de Bibliotheca Studentica & Erotica van de jonggehuwden.
De foto op de cover toont het zoenende bruidspaar nadat zij officieel tot man & vrouw benoemd werden & is van de onscherpe hand van Esther Vanholst.

Voor zij die ‘m nog niet eerder online lazen…de tekst:

Het was midden november. De herfstzon deed haar best & er stonden nog twee tafeltjes op de stoep voor Café Plaza. Vriendin & ik genoten, jas aan & sjaal om, van een Duvel. Zij declameerde, zoals wel vaker, lange theorieën. Ikzelf, een man van minder woorden, knikte regelmatig om aan te geven dat ik nog mee was, trok af & toe in ongeloof een wenkbrauw op & vatte na tweeëndertig minuten alles in één zin samen: “Dus…eigenlijk houd je van mij omdat we veel en goed ruziën?”

Vriendin is Ram. Zelf ben ik een Steenbok van de laatste dag. Dat zijn, omdat ze zich schizofreen tegen de Waterman aanschurken, de ergste naar ’t schijnt.

“De relatie tussen Ram en de Steenbok kan getypeerd worden als niet de best denkbare en soepelste combinatie”, beweren astrologen. En ook: “Deze combinatie is onderhevig aan moeilijkheden.”

And the Oscar for Understatement of the Year goes to…

Vriendin is – hoe zal ik het zeggen zonder het woord ‘zweefteef’ te gebruiken? – nogal esoterisch van aard & kan helemaal opgaan in dat soort dingen. Zelf ben ik een type dat eerder een stijve zal krijgen van SKEPP-lezingen dan van bachbloesemsessies.

Ter staving van hun boude beweringen sommen de believers – die venijnige, samenzweerderige kwakzalvers – dan een hele rist, zogezegde, redenen & verklaringen op.

“De Ram flirt graag,” zo begint een eerste vaststelling geheel naar waarheid. “De van nature wantrouwende Steenbok kan hier maar moeilijk mee omgaan,” gaat het iets minder nauwkeurig verder. De Steenbok is niet “van nature wantrouwig.” Nee, een boze (h)eks leerde hem ooit oerend harde levenslessen. Steenbok is daardoor, bang van hart van nature, “wantrouwig geworden” & draagt die last in een rugzak waarin nog meer bagage zit.

“Hun neuroses zijn altijd interessant, mits op proef gesteld,” gaat ’t verder over de Ram. Interessant? Of dodelijk vermoeiend? It’s a thin line between love & hate, wisten The Pretenders al. De Steenbok wordt gestoord van al die stoornissen & zijn engelengeduld – dat net als het leven zelf eindig is – regelmatig zwaar op de proef gesteld.

Hun lijstje is ontzettend lang. Maar, vooral & helaas, pijnlijk herkenbaar.

Want, eerlijk is eerlijk: er zijn in onze relatie wel es concrete aanleidinkjes voor bekgevechtjes. Hoewel, zo weten astrologen, de Ram eigenlijk geen aanleiding nodig heeft: “Als ze geen reden heeft om voor te vechten, zoekt ze haar eigen reden.” En voor een beetje goede raad draaien die sterrenkijkers hun hand niet om: “Vecht in hemelsnaam terug! Probeer haar niet te ontmoedigen door het met haar eens te zijn of te onderhandelen. De vrouwelijke Ram heeft een eerlijk gevecht nodig om de lucht te klaren en haar perspectief terug te krijgen. Ze zal een oprechte tegenstander die haar direct benadert respecteren.”

“Geloof jij dat het helemaal ‘over & out’ is zodra je dood bent? Dat er niets meer is daarna?”, had vriendin gevraagd vlak voor de serveerster de Duvels op ons tafeltje neerzette. Ik rekende af & antwoordde kort met “Yep!” Daar dacht vriendin anders over & ze was vertrokken voor een half uur. In essentie & vrij vertaald, kwam het hier op neer: Vriendin is van mening dat de ziel oneindig recycleerbaar is. Wanneer het stoffelijke tot stof & as vergaat, dan gaat zo’n ziel ‘op retraite.’ Hierboven. Om na te denken. Over de dingen die het geleerd heeft tijdens het leven van de mens die zonet de geest gegeven heeft. En over de leerdoelstellingen voor de volgende rit in een volgend lichaam.

Uiteraard praten & discussiëren de zielen op rust onder elkaar over hun ervaringen & verwachtingen. Ongetwijfeld onder ’t genot van een niet-stoffelijke kaasschotel & een dito glas wijn. Haar ziel & mijn ziel, zo wist vriendin stellig, waren tot de vaststelling gekomen dat ze nog behoorlijk wat te leren hadden over ‘conflict handling.’ Tijdens een van hun gezellige onderonsjes moeten ze dan afgesproken hebben om als Ram & Steenbok terug op aarde te komen, elkaars paden opnieuw te laten kruisen tijdens een beschonken nacht in een Antwerps comedycafé, verliefd te worden & een passionele relatie – met uitschieters in alle richtingen – aan te gaan. Met slechts één doel voor ogen: beter leren ruzie maken!

Je hoopt als man dat je vriendin van je houdt omdat ze je lief, charmant, knap, intelligent, boeiend en/of een g*d in bed vindt. Het is even slikken als zij dan, met uitgestreken gezicht & in alle ernst, bovenstaande liefdesverklaring op je bord smijt.

Maar toch & net daarom ben ik dol op haar. Niemand anders kan op zo’n bizarre manier “ik zie je graag!” zeggen.

Daarom, dus! En omdat we zo goed ruzie kunnen maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s