Cubaanse erotica? Ik dacht het niet!

Ronddolend op Ebay passeerde ik “Martha’s Ailments” en “Ethel’s Story”; twee erotische werkjes van “John T. Armstrong” (op de titelpagina foutief gespeld als “Armstsong”) die in de jaren 1930 uitgegeven zouden zijn bij de “Tobasco Publishing Company” in Havana, Cuba.

Die informatie was voor mij al interessant genoeg om een bod te doen alvorens verder op zoek te gaan naar meer informatie over de auteur, de werkjes & de uitgeverij.

Auteur & titels blijken volledige onbekend op het www. Zelfs de Library of Congres kent de man en zijn publicaties niet.

Een zoekopdracht op naam van de uitgeverij levert slechts minimale informatie op; namelijk het bestaan van twee andere erotische werken: “Passion Island Series 3” van Marietta Wallington & “My experience” van Howard Londfellow. Ook die auteurs & titels leveren nauwelijks verdere informatie op, behalve…

…dat Marietta Wallington een pseudoniem is – geen idee wie er achter schuilt – & dat er nooit een uitgeverij met de naam “Tabasco Publishing” in Havana bestaan heeft. De vier erotische boekjes – en wellicht nog talloze andere titels met even expliciete inhoud – werden geschreven en gedrukt in de Verenigde Staten & clandestien verspreid in de jazzmilieus van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Pseudoniemen & valse uitgeverij dienden enkel om de Amerikaanse censuur & wetgevers in ’t ootje te nemen & te ontlopen.

En dat is informatie die ’t allemaal NOG interessanter maakt & mij op slag met een nieuwe verzamelverslaving heeft opgezadeld.

Wie mij trouwens meer over deze nep-uitgeverij en/of de auteurs kan vertellen, leen ik met plezier een luisterend oor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s