Studenten-liederen (1893; Utrecht)

Ik had er nog nooit van gehoord. En vreemd genoeg vind ik ook nergens anders informatie over of verwijzingen naar mijn nieuwe aanwinst.

Wat wel geweten is, is de titel (‘Studenten-liederen’), het uitgiftejaar (1893), uitgifteplaats (Utrecht), de drukker/uitgever (P. Den Boer van de Utrechtse Stoomdrukkerij), het aantal liederen (54), het aantal pagina’s (84) & dat het boekje ooit toebehoort heeft aan ene ‘J. van Casteren’.

Verondersteld kan worden – op basis van een stempel op de voorpagina – dat het exemplaar dat mij vandaag bezorgd werd, verkocht werd in de boekhandel van “J. De Kruyff” in de Korte Nieuwstraat in Utrecht.

Gedacht zou kunnen worden dat het uitgegeven werd in opdracht van het Utrechts Studenten Corps. De aanwezigheid van het Utrechts Corpslied & het ‘Vivat Senatus’ (een loflied op de senaat van dat Corps) ondersteunen die stelling. Tegen die veronderstelling pleit het feit dat het Utrechts Studenten Corps nergens vermeld wordt & dat er in liedboeken die in opdracht van een Corps of een commissie binnen een Corps worden uitgegeven meestal wel een inleidende motivatie voor de uitgave terug te vinden is (die hier ontbreekt). Bovendien zijn ook de Corpsliederen van Groningen, Leiden & Delft opgenomen. Ook de Groenenliederen uit de periode 1880-1892 die achteraan zijn opgenomen hebben geen expliciete verwijzingen naar Utrecht (of een andere studentenstad).

Gelukkig bestaat er zoiets als een Corpsmuseum in Utrecht. Daar vinden ze vandaag nog een mailtje in hun brievenbus met de vraag of zij toevallig meer & zinniger dingen te vertellen hebben over dit mysterieuze studentenliedboekje.

Advertenties

Een gedachte over “Studenten-liederen (1893; Utrecht)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s