willekeurige plaatjes (3)

Gisteren geen willekeurig plaatje wegens van kantoor naar de bank hollen, van de bank naar de Delhaize hollen & van de Delhaize weer naar huis hollen om op tijd de apero klaar & koud te zetten voor het bezoek. Maar vandaag dus back on track.

Achteraan & zichtbaar: het verzamelde werk – in 7 delen – van Lode Dosfel.

Achteraan & niet zichtbaar: 3 exemplaren van ‘Castrum 1991-2006. Vijftien jaar “Vivamus ad codicum!”‘ (126 pagina’s geschiedenis van ‘de studentenclub voor studenten & oud-studenten geïmmatriculeerd in Antwerpen’ die ik schreef naar aanleiding van het derde lustrum in 2006) & 2 edities “Uit de dagboeken van Ernest Claes”.

Vooraan onder andere een reeks ‘studentendagboeken’; van Aloïs Gerlo (Koninklijk Atheneum Gent 1929-1932), Alexander van Goltstein (Universiteit Utrecht 1801-1808), Jan Bastiaan Molewater (Universiteit Leiden 1833-1835) & Jacob David Mees (Universiteit Leiden 1872-1874).

Daarnaast ook:

– een boekje over de “Université Lovanium” in Leopoldville in Congo (naar aanleiding van de 10e verjaardag van die Leuvens offspin)

– “Ik groet u. Uw oude vriend, Ernest Claes” dat ik in 2008 in eigen beheer liet uitgeven om ‘mijn schacht’ bij Castrum – Peter Moelans – te belonen voor zijn geslaagde ontgroeningsopdracht (in concreto: dit essay over de invloed van Ernest Claes op het Vlaamse studentenleven & omgekeerd)

– “Vriendschap voor het leven. Reisimpressies en herinneringen aan de Leidse Sociëteit Minerva van Alexander Ver Huell” is de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling die tussen 8 januari & 29 februari 2004 in de Universiteitsbibliotheek van Leiden liep.

– “De studenten-revolutie van 1924/25 te Leuven” (1975) van P.F. Beeckman; een boekje van nauwelijks 44 pagina’s waar ik al meermaals in begonnen ben, maar dat ik nog nooit uitgelezen heb. Zo verschrikkelijk slecht is het geschreven dat ik nog altijd niet weet waar die hele revolutie uit 1924 nu om draaide.

– “De eerste vrouwelijke studenten aan de universiteit te Leuven (1920-1940)” (1985) is een recente aanwinst waar ik dringend eens in verder moet lezen.

– Karel Poma vertelt in “Student in het verzet” (2010) over zijn herinnering als student in Gent & in het verzet tijdens de tweede wereldoorlog.

– “Studenten onder de bezetting” (1946) vertelt dan weer over de Nederlandse studenten en universiteiten onder de bezetting.

– De derde druk van het “Eerste Nederlandse studentenwoordenboek” (1995) is een herziene editie “nu ook met Vlaams jargon” is een typisch staaltje “willen maar niet kunnen”. Een ‘cantus’ wordt bijvoorbeeld wel opgenomen & gedefinieert als “een zangpartij onder leiding van een senior”; maar de samenstellers vergeten dan verderop in hun boekje het lemma ‘senior’ op te nemen.

– Nummer 1 van jaargang 18 (1997) van de Utrechtse Historische Cahiers is volledig toegespitst op het symposium van de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Utrecht op 21 juni 1996 met als thema “Universitaire folklore en rituelen”

– “Drie studentenliederen toegelicht” (1953) is een van de eerste ‘studentica’ die ik aankocht als bronnenmateriaal voor mijn afstudeerscriptie over studentenliederen & het gaat – voornamelijk vanuit Latinistisch standpunt – heel erg in de diepte over de tekstgeschiedenis & evolutie van het ‘Io vivat’, het ‘Gaudeamus igitur’ & de ‘Confesio poëtae’ (dat begint met de woorden “Mihi est propositum…” & beter gekend is onder die titel)

– “De groentijd. Een academisch misbruik en de weg ter afschaffing (1910) van “een hoogleraar” & “De opvoedende kracht van den groentijd. Het Leidse ontgroenschandaal van 1911” (1995) zijn twee interessante werkjes die een blik achter de schermen van de Nederlandse ontgroeningsgebruiken gunnen.

– “Universiteit van Tilburg 1927-2002. 75 jaar universiteit in 75 portretten” heb ik nog niet gelezen & zal ik wellicht – wegens bij voorbaat dodelijk saai – nooit lezen. Ik kocht het – in een kringloopwinkel – omdat het A/ over een universiteit gaat & B/ slechts 10 eurocenten kostte.

En tenslotte voor vandaag: “Vijl en Zwaard. Spiegel van Groninger Studentenleven 1815-1945” (1945) is een bloemlezing uit de Almanakken van het Groninger Studenten Corps tussen 1815 & 1945. Helaas – want om die reden had ik ’t eigenlijk in huis gehaald – géén Groningse studentenliederen in dit boek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s