Karel Poma, Student in het verzet. Mijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

 Uit de nieuwsbrief van het Liberaal Archief:

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog studeerde Karel Poma scheikunde aan de Gentse universiteit, en was hij ook actief in het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV).

Op de ochtend van 10 mei 1940 sloot de universiteit tot nader order haar deuren en Poma keerde terug naar Antwerpen, naar huis. Daar werd hij, net zoals alle jonge mannen, opgeroepen om zich in Roeselare te melden. Samen met een groepje vrienden vertrok hij per fiets, maar in Roeselare kwamen ze in zo’n chaos terecht dat ze de wijk namen naar het zuiden van Frankrijk. Karel Poma keerde in augustus terug naar huis, om in oktober het nieuwe academiejaar aan de heropende universiteit aan te vatten. Daar heerste een compleet andere sfeer want de Duitse bezetting had ook het studentenleven grondig veranderd. Zo werd een nieuwe overkoepelende studentenorganisatie opgericht, het Gents Studenten Verbond (GSV), die de germanisatiepolitiek van de Duitse bezetter genegen was. Het GSV omvatte alle studentenclubs en er mocht geen enkele studentenactiviteit worden georganiseerd zonder hun toestemming. Het was vanzelfsprekend dat het antifascistisch Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV), waarvan Karel Poma deel uitmaakte, door het GSV werd uitgesloten.

 In het najaar van 1940 benaderde oud-LVSV’er Albert Maertens Karel Poma om mee te werken in het verzet. Gezien zijn diepgewortelde zin voor democratie en zijn afkeer van de nazipolitiek, lag het voor de hand dat hij actief werd zowel in het studentenverzet als in het verzet buiten de universiteit. Karel Poma werkte vooral mee aan het drukken en verspreiden van illegale bladen als De Kleine Belg, Het Belfort, en het illegaal studentenblad Klokke Roeland. Daarnaast was hij enige tijd de verbindingsman tussen de Gentse verzetskern en de Antwerpse verzetsgroep De Witte Brigade, was hij medeoprichter van de Nationale Studenten Groepering (NSG), de interuniversitaire organisatie van het studentenverzet, en werd hij ingezet voor o.m. wapentransport. Studenten die tijdens het weekend de trein namen, dat was een heel vertrouwd en onverdacht beeld, waardoor de weekendtas naast kleren en cursussen al eens een wapenzending kon bevatten. Dat zorgde voor de nodige adrenaline, zoals toen hij op een overvolle trein door een Duitse officier werd uitgenodigd om in diens compartiment plaats te nemen.

De verzetsactiviteiten, die een onuitwisbare impact hebben gehad op zijn verdere leven, liepen als een rode draad door de studentenjaren van Karel Poma. Zijn herinneringen aan deze periode heeft hij recent te boek gesteld in Student in het verzet. Mijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, uitgegeven door het Liberaal Archief. Egbert Lachaert stelde het boek voor.

Na de oorlog beriepen heel wat mensen zich op hun verzetsactiviteiten en vroegen een erkenning aan als verzetsman/-vrouw. Daar waren ook personen bij die niets met het verzet te maken hadden gehad. Daarom moesten aanvragen om erkenning gestaafd worden door een verklaring van een verantwoordelijke uit het verzet. Karel Poma werd erkend als verantwoordelijke voor het universitair verzet om dergelijke verklaringen af te leveren, en heeft de ontvangen brieven daaromtrent bewaard. Deze zijn integraal te consulteren op de website van het Liberaal Archief. Daarnaast werd een inventaris opgemaakt, waarin ook de transcriptie werd opgenomen.”

Het boek bestellen (12,5 EUR) kan hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s