Vijl en Zwaard

Genoeg Büch, Berckmans & erotica voor nu. Het was nog eens tijd dat er nieuwe studentica aan de collectie werden toegevoegd & daarom werd voor een nauwelijks voelbare som “Vijl & Zwaard. Spiegel van Groninger Studentenleven 1815-1945” (Uitgeverij Erven A. de Jager; Groningen; januari 1946; 309 p.) uit Friesland geïmporteerd.

“Kon het studentenleven in het eerste bezettingsjaar nog onder dragelijke omstandigheden voortgang vinden, in het tweede reeds werd het ruw afgebroken, in het derde was het geheel verbrokkeld, in het vierde onmogelijk geworden, in het vijfde was het er heelemaal niet meer”, schrijft oud-rector L. van Nouhuys in dit boek, in het laatste hoofdstuk over de periode 1940-1945.

In januari 1943 stellen een aantal oud-leden van het Groninger Studentencorps ‘Vindicat Atque Polit’ vast dat de Groningse ‘mores’ (i.e. ongeschreven studentenwetten & -regels) & tradities onder Duitse bezettingen een stille dood aan ’t sterven zijn; als ze al niet dood zijn op dat moment.  In de hoop dat hun Studentencorps & het Groningse studentenleven weer zullen leven, groeien & bloeien zoals “voor den Duits”, vatten ze ’t plan op om een boek samen te stellen – aan de hand van artikels uit almanakken & studententijdschriften uit de periode 1815-1920 & enkele ‘opstellen’ waarin ze iets serieuzere topics aanhalen – die de Groningse studenten een makkelijker ‘doorstart’ moet garanderen zodra de oorlog voorbij is.

Behalve het ‘student zijn’ & de ‘studentengemeenschap’ komen uiteraard de ‘groentijd’ (i.e. ontgroeningsperiode), het kroegleven, ‘de student & zijn kamer’, ‘stad & land & de studenten’, de ‘studie’ (uiteraard!), ‘student & vaderland’ & de oorlogsperiode aan bod.

Het boek is opgeleukt met een heleboel prenten uit de almanakken & tijdschriften, met ‘corpsplaten’ (studentikoze etsen), 1 harmonica-afbeeldingen & 1 kleurenprent van een ‘Groningse Jager’ (i.e. een student die in 1831 vrijwillig de wapens opnam in de Tiendaagse Veldtocht tegen het pas onafhankelijke België).

’t Is geen boek om in één ruk uit te lezen – er waren tijden dat ik dat ongetwijfeld wél gedaan had – maar het zal de komende weken ongetwijfeld in de bad- & slaapkamer rondzwerven om hier & daar een hoofdstukje of artikel mee te pikken.

En dan mag nu de lading bestelde Berckmansen binnenkomen.

Next!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s