biografie (en expositie) Boudewijn Büch

een toe te juichen persbericht in mijn mailbox vanmorgen

“Er komt een volwaardige en evenwichtige biografie van Boudewijn Büch (1948-2002). Ook wordt een tentoonstelling voorbereid over zijn leven en werk en er zal jaarlijks een Boudewijn Büch-lezing worden georganiseerd. Dit heeft de Werkgroep Boudewijn Büch, onder leiding van televisiemaker Frits Barend, vandaag bekend gemaakt.

De tentoonstelling wordt in 2012, tien jaar na het overlijden van Büch, ingericht in zijn geliefde Artis Bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. In die bibliotheek zal ook de jaarlijkse Boudewijn Büch-lezing worden gehouden omstreeks de sterfdag van Büch. Cabaretier Diederik van Vleuten zal de eerste lezing uitspreken. De verschijning van de biografie staat gepland voor 2016 bij uitgeverij Atlas in Amsterdam.

Een groep van naaste familieleden en vrienden van Büch heeft al geruime tijd geleden het initiatief genomen voor een biografie. De plannen worden nu uitgewerkt door de Werkgroep Boudewijn Büch in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het Biografie Instituut van de Universiteit van Groningen.

Zij gaat op zoek naar een biograaf en naar mogelijkheden voor financiering van het project. De Werkgroep staat onder voorzitterschap van Frits Barend en bestaat verder uit Klaas Koppe (fotograaf en vriend van Büch), Hans Renders (directeur Biografie Instituut) en Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties UvA).

Een Comité van Aanbeveling met vrienden en familieleden zal het project ondersteunen.

Acht jaar na zijn dood leeft Boudewijn Büch nog sterk voort in het collectieve geheugen. Als schrijver van een groot aantal dichtbundels en romans en van ontelbare columns en artikelen heeft hij blijvend sporen nagelaten. Zijn bekendste roman, De kleine blonde dood, werd verfilmd en ruim dertig keer herdrukt. Maar meer nog wordt Boudewijn Büch herinnerd als presentator van de tv-programma’s Büch’s boeken en De wereld van Boudewijn Büch. Hij manifesteerde zich daarin als een onvervalste boekengek, die het spoor van ontdekkingsreizigers volgde naar verre streken en die getuigde van het extatische genoegen van het verzamelen van boeken.

Na zijn plotselinge dood op 23 november 2002 stonden de kranten vol verhalen over de mystificaties die Büch rond zijn leven gecreëerd had. Het beeld dat is blijven hangen doet geen recht aan de veelzijdigheid van zijn persoonlijkheid en de blijvende betekenis die hij heeft gehad voor ‘de wereld van het boek’ in brede zin. Met de voorgenomen biografie en tentoonstelling wordt beoogd dit beeld te corrigeren. “

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s