isla santa clara

vorige dinsdag, rond het middaguur: na een nachtelijke rit van ruim 1.100 kilometer arriveren vriendin & ik in san sebastian in spaans baskenland. we logeren bij ‘oude bekenden van vriendin’ & die willen ons, na een frisse douche, meteen & in hoog tempo de stad laten zien.
persoonlijk snak ik eerder naar een gemakkelijke stoel op een zonnig terras & een frisse pint of 5, maar ’t wordt dus ‘wandelen’.
van bij het casino kursaal & het ‘surfersstrand’ lopen we rond monte urgull naar playa de la concha & het oude stadsdeel.
aan de andere kant van monte urgull aangekomen, maakt mijn hart een klein sprongetje & is de grote dorst heel even vergeten: voor de kust van san sebastian ligt, in de atlantische oceaan, het eilandje ‘isla santa clara’; een bebost, rotsachtig eilandje-van-niets, met een mooi wit ‘kasteeltje’ tussen de groene bomen.
mijn vakantie kon al niet meer stuk & mijn plannen voor deze korte trip waren klaar & duidelijk: ik zou, büchgewijs, het eiland bezoeken en ieder drukwerkje dat erover te krijgen was mee naar huis sleuren.
dat was helaas buiten de waard gerekend: vriendin, gastheer & -vrouw wilden naar ’t strand of ‘wandelen’; bovendien bleek er in de talrijke boekenwinkels in san sebastian geen enkele publicatie over het eiland beschikbaar te zijn. meer zelfs: één van de boekenwinkeldames die ik er om vroeg, keek me aan met een blik die zoveel betekende als ‘ok, waar is de verborgen camera, want dit kan niet waar zijn. iemand die vraagt om een boek over santa clara. laat me niet lachen.’

kortom: geen eilandgevoel voor mij tijdens deze trip.
gelukkig wel: victor hugo die een tijd lang, met zicht op de atlantische oceaan, schreef & verbleef in san juan (het aangrenzende havendorpje) & ook (weliswaar een engelse vertaling van) hugo’s boek waarin hij over dat dorp & zijn verblijf schrijft op de kop getikt in het voormalige schrijvershuis (dat nu dienst doet als ‘toeristisch informatiebureau’).
maar daarover meer in een volgende blog.

p.s.: tips over boeken over santa clara zijn welkom

Advertenties

3 gedachtes over “isla santa clara

  1. Ik vrees dat de boekhandelaar gelijk had. Zéér moeilijk om op internet iets te vinden over het Baskische Santa Clara, buiten oude postkaartjes. Misschien is dit interessant voor je, op deze webpagina (http://ene-naturismo.org/berria/content/view/12/57/) lees ik dat er een naturistenstrand is… :-)Qua boeken zal je op je honger moeten blijven zitten. Ik lees dat ze er eind 16e eeuw pestlijders op dumpten en er een vuurtoren gebouwd werd in 1964. Ik kan je niet helpen voor een boek… Gora Euskadi! BostinoP.S. Wat bezocht/deed je allemaal in Baskenland? Hopelijk niet alleen strandwandelingen! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s