Alexander Ver Huell

“Alexander Ver Huell (1822-1897) was een bijzonder man in de negentiende-eeuwse cultureel-literaire wereld. Met zijn humoristische weergave van het Leidse studentenleven in woord en beeld werd hij bij een groot publiek bekend. Ver Huell behoort, samen met humorist Jan Kneppelhout, tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de romantische stroming in het Leidse studentenleven.

Vanaf 1844 publiceerde Ver Huell verschillende verhalen, onder andere in de Studenten-Almanak, maar hij maakte vooral naam als tekenaar. In 1840 werd hij door Kneppelhout – beter bekend onder zijn pseudoniem Klikspaan – gevraagd als illustrator voor diens Studenten-typen. Ook andere uitgaven van eigen hand, zoals Zoo zijn er! en Op het ijs, bleven niet onopgemerkt. Met de laatstgenoemde uitgave, waaruit schetsen in het Franse blad l’ Illustration werden gepubliceerd, verwierf hij internationale bekendheid. In deze collectie zijn talloze prachtige illustraties van de hand van Ver Huell te zien.”

De Bibliotheca Studentica heeft een prachtige, originele uitgave van Ver Huells “Jeugd : studentenschetsen” (1873) & een heruitgave van “Zoo zijn er! : studentenschetsen” (origineel 1877) op de planken staan.

Op de webstek “Het geheugen van Nederland” kan je dankzij het Regionaal Archief Leiden tegenwoordig 30 van die prachtige prentenboeken online inkijken.

Héérlijk initiatief!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s