Zendbrief (1843)

’t Was weer lang geleden dat ik nog es een ‘hebbeding’ gekocht had, maar eerder deze week kon ik de “Zendbrief van zijne Eminentie den Kardinael Aertsbisschop en de Bisschoppen van België aan de geestelykheyd en geloovigen hunner Bisdommen” van “27 January 1843” niet laten liggen.

‘k Heb ‘m nog niet helemaal gelezen – zo op ’t eerste zicht is het gewoon een bedelbrief voor fondsen voor de univ – maar tabellen met cijfers trekken altijd mijn aandacht en laat ook deze zendbrief er nu net 2 hebben: eentje met het aantal ingeschreven studenten tussen 1834 en 1842 – opgesplits per faculteit en in totaal (van 86 in 1834 tot 747 in 1842) – en eentje met de “lyst der leeringen van de Katholyke Universiteyt, die door de gezworene commissie van onderzoek tot de academische graden zyn aengenomen” tussen 1836 (71) en 1842 (181).

Weetjes!
Leuk!

Advertenties

3 gedachtes over “Zendbrief (1843)

  1. Het valt mij trouwens op dat de bisschoppen wél in het Nederlands (je weet wel, het patois des Flamins) konden communiceren als er om geld gebedeld moest worden bij de godvrezende Vlaming…

  2. Dit moet dan dateren van zeer kort na de periode dat de Leuvense Universiteit weer de "Katholieke" Leuvense Universiteit was (vs. de staatsuniversiteit die het daarvoor even was geweest). Ze doekten hun universiteit in Mechelen op toen de regering zwichte voor de druk van het Aartsbisdom die daarop de universiteit van Leuven inpalmden. Of heb ik 't mis?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s