Mallemolen

Maurits Dekker: behalve een handvol fanatieke Germanisten met teveel vrije tijd kent wellicht niemand deze Amsterdammer; ondanks zijn behoorlijke oeuvre en prijzenpalmares.

Aangezien ik geen handvol fanatieke Germanisten met teveel vrije tijd ben, was hij ook mij volkomen onbekend. Tot ik ’t toneelstuk “Mallemolen. Een rijmspel met levende prenten voor volleerden en studenten” op de kop tikte.
Dekker schreef ’t in 1938 – hetzelfde jaar waarin ie veroordeeld werd wegens het “beledigen van een bevriend staatshoofd” in zijn essay: “Hitler, een poging tot verklaring” (1937) – naar aanleiding van de viering van het twaalfde lustrum van het Wagenisch Studentencorp op 27 juni 1938.

“Leidende gedachte [van het toneelstuk]:

De mensch dwaalt, hij wordt heen en weer geslingerd tusschen Rede en Waan en komt zeer moeilijk tot den toestand van evenwicht, die Wijsheid heet. Dit komt voornamelijk voort uit de omstandigheid dat de menschheid nog jong is, nog aan het begin van haar ontwikkeling staat en dat de mensch, als een kind dat zijn speelgoed vernielt, geen gebruik van het leven weet te maken. Eens echter, als de menschheid rijp geworden en tot wijsheid gekomen is, zal zij geleerd hebben te leven. De Tijd is de groote opvoeder, verzoener en vredestichter […] Het stuk is als charge bedoeld en het satyrieke element zal bij een caricaturale spelopvatting het best tot uitdrukking worden gebracht.”

Dat “satyrieke element” manifesteert zich in het toneelstuk als de “Spotter” die de discussie tussen Waan en Rede op ludieke wijze in de zeik zet.

Hoewel ’t toneelstuk ondertussen 70 jaar oud is, komt de satire nog kakelvers en vaak zelfs nog absoluut nagels met koppen slaand over.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s