Rodenbach & English

Eergisteren toegekomen: “De dichter Albrecht Rodenbach” (I. Oorda; uitgegeven door Kunstkamer Kerlinga in Brugge; 1909; 74 p.). In drie delen komen aan bod “Zijn ziel en de aard van haar dichterlijke opvatting”, “Zijn werk” en “De epische Rodenbach – Gudrun”. Inhoudelijk is het een behoorlijk saai werk dat Rodenbach groot- en breedsprakerig met lof overlaadt.

Zoals wel vaker bij ‘minder interessante’ drukwerkjes als het deze wordt mijn interesse en nieuwsgierig sterker geprikkeld door hun bibliografische verwijzingen of – zoals ook in dit geval – door de advertenties die opgenomen worden.

Op de binnenkant van de achterflap vinden we reclame voor letterkundig werk van “L. Dosfel (Godfried Hermans)” en ook voor zijn “Levensgrootheid, aan de jeugd van Vlaanderen”.

Op de achterkant de advertentie hiernaast. Joseph Alphonse Marie (Joe) English (Brugge, 5 augustus 1882 – Vinkem, 31 augustus 1918) was een Vlaams tekenaar en kunstschilder die niet alleen de typische heldenhuldezerkjes voor de Vlaamse gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog ontwierp (gebaseerd op ’t Keltisch kruis met de letters AVV-VVK), maar ook vlaggen voor studentengilden. Dat die vlaggen – in tegenstelling tot de ‘vodden’ die tegenwoordig als clubvlag doorgaan – inderdaad échte kunstwerkjes waren, mag blijken uit de foto hieronder: de foto toont de vlag van de Roeselaarse Studentenbond “De Toekomst Hoort Der Jeugd” zoals die in 1912 door Joe English ontworpen werd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s