Nieuw & verwacht

De voorbije twee weken weer een aantal leuke dingen aangeschaft via ’t internet. Zo onder andere een (post)zegel naar aanleiding van de 50e verjaardag (1911-1961) van de Universiteit van Reijkjavik. Op de 3 (post)zegels – samen op 1 vel, niet gerand of getand – staan Benedikt Sveinsson, Björn M. Olsen & de universiteit afgebeeld. Olsen was de eerste rector van deze IJslandse universiteit. Over Sveinsson vind ik niet meer terug dan dat hij een belangrijke pion in de IJslandse onafhankelijkheidsbeweging en de vader van Bjarne Benediktsson – premier tussen 1963 en 1970 – was.

Verder ook nog een reproductiefoto van een studentenbetoging in Leuven. De datum is, helaas, onvolledig (28 februari) waardoor het jaartal onbekend blijft. Op de zeer onduidelijke foto(reproductie) zijn, behalve heel wat bolhoeden en gewone petten, een aantal toques en ‘klakken met klep’ te zien. Als iemand enig idee heeft wanneer deze betoging plaatsvond en wat de aanleiding was, laat dan maar een berichtje achter. Ik vond voorlopig niks terug.

En binnenkort mag ik ook volgende studentica aan de collectie toevoegen:

01. DEBAEKE (S.); Van schachtendoop tot zwangenzang. 100 jaar Vlaams studentenleven te Leuven; Moeder Westland; Leuven; 1990

02. Een postkaart van de ‘cours’ van de Université Blaise Pascal in Clermont Ferrand.

03. Chansons de la salle de garde; Midi Livre; s.l.; 1974; 112 pagina’s

04. Een 19e-eeuwse lithografie van H. de Viel Castel van 35 bij 26 centimeter met daarop, behalve een ‘Huissier du Palais’ in ‘grand costume’, ook een Franse ‘Grand-Maître de l’université’ in vol ornaat

05. Een postkaart van de universiteit van Dresden (gelopen in 1913) met daarop (ook) de tekst van het studentenlied “Hoch hurrah!”

06. De eerste editie van “Studentenzangen Opgedragen Aan Den Illustrissimus Senatus Studiosorum Amstelodamenium Amsterdam” uit 1917. Ik hoop in dit boekje enkele teksten terug te vinden die ook in mijn vroeg-19e-eeuwse manuscript met Amsterdamse studentenliederen voorkomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s