Tempore non suspecto

Eind mei kocht ik Liège et son Université (1929; George Thone, éditeur; 240 p.). Vanavond, tijdens het updaten van mijn collectie op Librarything, heb ik het boekje voor het eerst eens van dichterbij bekeken.
De ‘brochure’ (zo wordt het boek omschreven in de inleiding) werd opgesteld en uitgegeven in opdracht Jules Duesberg, de toenmalige rector van de universiteit van Luik. Een van de doelen van deze uitgave (in de woorden van de rector) :

…de rendre service aux étudiants : leur faire connaître les ressources que leur offrent la ville de Liège et son Université…

Een van die ‘ressources’ die Luik als universiteits- en wapenindustriestad te bieden had in 1929 was de winkel van de gebroeders Schroeder in de Rue Simonon 8 waar de Luikse student terecht kon voor een vuurwapen naar keuze uit de Belgische wapenfabrieken van Herstal. Hoe weet ik dat? Omdat de gebroeders Schroeder een paginagrote advertentie kochten in het boekje dat de rector onder zijn studenten verspreidde.

Behalve vuurwapens waren ook sigaretten nog geen taboe in die tempero non suspecto. Tegenwoordig gaat het ene studentenblad na het andere failliet omdat ze reclame-inkomsten van de tabaksindustrie moeten ontberen dankzij de (nieuwe) wetgeving op tabaksreclame; vroeger wilde de rector je met plezier laten weten dat John Thomass-sigaretten zo goed en lekker zijn dat je er drie tegelijk van wil roken.

O tempora! O mores!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s