Ik dien

Ook teruggevonden in mijn brievenbus vanavond : “Ik dien”. Rede uitgesproken op de algemeene vergadering van den landdag van het Algemeen Katholiek Vlaamsch Studentenverbond, op dinsdag 28 augustus 1923, te Gent (Prof. Dr. Frans Daels; Uitgeversfirma ’t Spyker; Gent; 1923; 29 p.).

De redevoering draait rond vragen als “Beseft gij wel dat gij in uw hoedanigheid van katholieke Vlaamsche studenten dubbel zware verantwoordelijkheid te dragen hebt?”, maant de (toekomstige) studenten aan een “zedelijk, sociaal en politiek zuiver standpunt” in het vaandel te voeren, raakt ook even aan de vernederlandsing van de Gentse universiteit door de Duitse bezetter tijdens de eerste wereldoorlog, enzovoorts. Op zich weinig nieuws onder de zon, dus.

Leuker dan het eigenlijke boekje was het opgevouwen pamflet dat achteraan in het boekje zat.
Op een zijde wordt onder andere de landdag van 28 augustus en de te verwachten publicatie van de redevoering aangekondigd (zie hierboven).
Op de andere vinden we een aankondiging van de in 1924 te verwachten “Schets van eene Geschiedenis der Vlaamsche Studentenbeweging. In twee delen”

Het eerste deel werd inderdaad in 1924 gepubliceerd bij de Gentse uitgeversmaatschappij; het tweede aangekondigde deel verscheen (onafgewerkt) pas in druk bij de uitgave van Dosfels verzameld werk. De beloofde “volledige bibliografie der Studentenbeweging” ben ik nog nooit tegengekomen. Wellicht werd ze nooit samengesteld en/of uitgegeven?

Net boven de aankondiging van de Schets wordt voor oktober 1923 de publicatie aangekondigd van “De Katholieke Vlaamsche Meisjesbeweging. Met een vijftal platen” van Angela Dosfel-Tysmans (mevrouw Dosfel dus). Een werkje waar ik nog niet eerder over hoorde, maar waar ik ondertussen wél heel nieuwsgierig naar geworden ben, uiteraard.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s