Aankoopjes & aanwinsten voor het weekend

Vanmorgen wat overtollige kilo’s papier gaan droppen bij De Sleghte. En meteen maar wat nieuwe boekjes meegenomen om morgen te lezen als ik in mijn blote kont op het naaktstrand lig te bakken :

– In de reeks “Historica Lovaniensia. Studieën van leden van het departement geschiedenis van de Katholieke Universiteit te Leuven” nummer 67 gekocht : “De identiteit van de katholieke Vlaamse studentenbeweging” (overdruk uit “Huldeboek André Demedts“; Kortrijk; Davidsfonds; 1977; blz. 127-136) van Louis Vos en Lieve Vos-Gevers.

– “Leuven Vlaams. Splitsingsgeschiedenis van de Katholieke Universiteit Leuven” van Hermand Todts & Willy Jonckheere. Deze had ik ooit eerder in bezit, maar besloot – nadat ik ‘m eerder wegdeed – om ‘m toch maar weer te aan te schaffen.

En derde aankoopje gaat niet mee naar het strand :

– “Honderd oude Vlaemsche liederen met woorden en zangwijzen; verzameld en voor de eerste maal aan het licht gebracht door Jan Bols, Pastoor van Alsemberg, Lid der Koninklijke Vlaamsche Academie” (Uitgave der Zuidnederlandsche Maatschappij van Taalkunde; 1897; 263 p.)

Dit liedboek had ik al in faximile-uitgave, maar vanaf vandaag kan het origineel in de boekenkast.
Vooraan in het boek staat volgende opdracht van Jan Bols :

Mijnen hoogweerdigen, hooggeleerden heere Dr. J.B. Abbeloos, [iets onleesbaars; AW] der Katholieke Hoogeschool, uit diepe achting en eerbiedige genegenheid aangeboden

Deze J.B. Abbeloos (1836-1906) was dr. in de theologie, rector van de Katholieke Universiteit in Leuven tussen 1887 en 1900 en werd na zijn dienstjaren Ererector Magnificus van diezelfde univ. Kortom : een mooi extra’tje dat dit liedboek uit zijn bibliotheek komt.

Daarnaast nog twee leuke dingen gedownload (op Google Books), geprint & laten inbinden :

– “Die Universität Tübingen und die Studenten aus Krain. Festschrift zur vierten Säcularfeier der Eberhard-Karls-Universität” van Theodor Elze (Tübingen; Franz Füs; 1877; 109 p.)

– “Een meisje-studentje” van Annie Salomons (Bussum; C.A.J. Van Bussum; 2e druk; 1907; 289 p.)

Het leuke aan dit laatste, Nederlandstalige meisjesstudentenromannetje is dat het het vooraan een prachtige ex-libris heeft van de Library of the University of Michigan (die het boek, volgens datumstempel, op 16 april 1914 aankocht).

Kort samengevat : van de geplande ‘was & plas’ zal niet veel in huis komen. Ik kruip onder de zon met wat lectuur bij de hand dit weekend!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s