Gent vs. Amsterdam

Een hele tijd geleden bestelde ik bij de bibliotheek van de Gentse universiteit een cd-rommetje met scans van een manuscript van een oud studentenliedboek. Kostprijs : 32,5 EUR + 7.5 EUR administratiekosten.
Bovendien ging er veel gezeur vooraf aan het bekomen van de cd-rom : er konden géén hogeresolutiescans geleverd worden, afbeeldingen of teksten van het manuscript mochten niét overgenomen of online gepubliceerd worden – zelfs niet voor onderzoeksdoeleinden – zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de UGent en zonder ervoor te betalen.

Iets later of iets eerder (dat wil ik kwijt zijn) bestelde ik een cd-rom met scans van een manuscript van een ander oud studentenliedboek bij het Gemeentearchief van Amsterdam; dat een deel van het archief van het Amsterdamsch Studentencorps huisvest.
Daar was er géén gezeur. Natuurlijk stuurden ze die toe in hoge resolutie. En over copyrights of betalen voor (online) gebruik werd niet eens gesproken. Bovendien was de prijs ook Nederlands zuinig : 4,95 EUR (‘administratiekosten’ & verzending inbegrepen).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s