De studentikoze erfenis van Rodenbach

Gisteren werd in de wondermooie leeszaal van de Katholieke Universiteit Leuven – eindelijk! – het boek De studentikoze erfenis van Rodenbach van Jan Huys (v. Buffalo!) en Stefan Van de Weyer (v. Fanta) voorgesteld. De ondertitel van het boek luidt 55 jaar prehistorie en 77 jaar Seniorenkonvent aan de Leuvense Universiteit. 1874-1929 en 1929-2006.

Aanvankelijk wilden de auteurs enkel een lustrumboek schrijven naar aanleiding van de 75 verjaardag (ondertussen alweer 2 jaren geleden) van het Leuvense Seniorenkonvent. Maar omdat de Leuvense, studentikoze geschiedenis en die van het SK niet los gezien konden worden van wat er zich in het laatste kwart van de 19e en het eerste kwart van de 20e eeuw afgespeeld heeft op het vlak van de Vlaamse studentenbeweging, werd geopteerd om ook de ‘prehistorische tijden’ (beginnend bij de Rodenbach-generatie en eindigend in het jaar van de oprichting van het SK) toe te lichten. Gelukkig maar!

In de Historische schets van het Leuvens studentenleven gaan de auteurs zelfs nog verder terug in de tijd en starten ze de Leuvense studentengeschiedenis op 9 december 1425; de dag waarop de paus aan hertog Jan IV en de stad Leuven het privilege geeft om een universiteit te stichten.

Het grootste deel van de ruim 450 pagina’s wordt in beslag genomen door een Chronologisch overzicht per clubjaar: Welke clubs en gilden waren er actief? Wie waren hun bestuursleden? Dit alles doorspekt met foto’s en authentieke teksten over belangwekkende gebeurtenissen uit die jaren.

In het Alfabetisch overzicht per vereniging wordt in het korte de geschiedenis van de Leuvense clubs en gilden geschetst.

Behalve een Lijst met voorintekenaars (ruim 630 namen) en een Alfabetisch namenrepertorium bevat het boek ook een Alfabetisch clubnamenrepertorium met uiteraard bij iedere clubnaam ook de burgerlijke naam van de (oud-)student in kwestie. Je komt er de gekste clubnamen in tegen.

In twee bijlagen wordt nog even stilgestaan bij de Bestuursfuncties in het studentenleven en Academische titulatuur.

Uiteraard ben ik vannacht nog in het boek beginnen grasduinen en lezen. Vanmiddag koesterde ik ook al enkele pagina’s en aangezien de huidige nacht nog jong is, hoop ik tegen morgenvroeg weer een heel eind gevorderd te zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s