Meldungsbuch

Een jaar of twee geleden volgde ik een online veiling van een officiële persfoto van Hitler die Duitse studenten toesprak in een grote aula. Er werd – tot mijn verbazing – niét geboden op dit unieke item. Dat stemde mij uiteraard gelukkig, want dit leuke ‘foute’ item wilde ik met plezier aan mijn collectie toevoegen. Maar dat was buiten de waard (in casu: de websitebeheerders) gerekend, want zij lieten de veiling verwijderen wegens ‘fout’ en dus verboden. En dat was voor mij dan weer een trigger om verder te speuren naar ‘foute’ studentica.

Zo vond ik in Duitsland het “Meldungsbuch der ordentlichen Hörerin Jeanne Chr. Reveli. Gebürtig aus Galatz (Rumanien). Inskribiert an der philosophischen Fakultät der Universität zu Wien“.
An sich is het een itempje van niks, want soortgelijke collegeboekjes gebruiken ze nu nog in Duitsland. Ze vermelden de vakken waarvoor een bepaalde student zich tijdens een bepaald semester inschrijft, er wordt in afgetekend voor het betaalde cursusgeld en ook voor het bijwonen van de colleges en het afleggen van examens.
Dit specifieke Meldungsbuch is een beetje bijzonder omdat deze – van geboorte Roemeens, maar volgens een potloodaantekening in het boekje met Grieks staatsburgerschap – vanaf mei 1941 aan de Oostenrijkse, maar door nazi-Duitsland gerunde, universiteit van Wenen ging studeren.
Buitenlandse studenten moesten specifieke toestemming krijgen van het (nazistische) ‘Rektorat der Universität’. Op de derde pagina prijken dan ook stemples als “Ausländer! Kann bis zur Entscheidung durch das REM die Vorlesung und Übungen ohnke Inskription besuchen” en “Zulassung zum Studim an der phil. Fakultät genehmigt”.

Tien semesters lang, vanaf het wintersemester 1941-1942 tot en met het wintersemester 1947-1948 volgde deze Roemeens-Griekse studente les aan de universiteit van Wenen. Tot en met het zomersemester 1944 (april – augustus) wordt ieder semester beëindigd en bekrachtigd met een stempel-met-rijksadelaar van het nazistische rectoraat. Vanaf het wintersemester 1945-1946 vinden we de reguliere stempel en zegels van het “Dekanat der philosophische Fakultät der Universität Wien” terug.

Wie deze studente was? Hoe zij als geboren Roemeense aan het Griekse staatsburgerschap kwam? En hoe en waarom zij aan de bezette universiteit van Wenen terechtkwam?
We zullen het helaas en wellicht nooit weten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s