De universiteit van Tuktoyaktuk

De universiteit van Tuktoyaktuk. Reisdagboeken” is een boekje van Boudewijn Büch dat hij in 1992 schreef op vraag van de Utrechtse Stichting VSB Fonds. Dit fonds geeft geselecteerde Nederlandse studenten van het hoger onderwijs de financiële ruimte om, na het behalen van hun diploma, een aanvullende studie te volgen; vaak in het buitenland.
In dit boekje grasduint Büch door zijn reisdagboeken, die hij sinds de jaren ’60 bijhoudt, en presenteert hij in 7 hoofdstukken 7 verhalen over 7 buitenlandse (i.e. niet-Nederlandse) universiteiten.

Dit boekje werd in 1992 slechts in zeer beperkte oplage uitgegeven en is nu nog nauwelijks (voor een aanvaardbare prijs) te verkrijgen. Als het nog wel ergens te koop wordt aangeboden, swingen de vraagprijzen meestal de pan uit (85 EUR en meer) omdat het boekje een gegeerd verzamelobject is voor Büch-verzamelaars. Hoewel ik wel Büch-fan ben, ben ik zeker geen -verzamelaar en daarom neem ik, voorlopig, genoegen met een kopietje van het boek (gemaakt door een vriendelijke onlineverkoper die het een tijd geleden aanbod aan een prijs die ik er niet voor wilde neerleggen) voor mijn Bibliotheca Studentica.


Op de binnenflap van dit zeldzame boekje prijkt een foto waarop de auteur een sweatshirt draagt van Tuk-U, de universiteit van Tuktoyaktuk uit de titel van het werk.

Tuktoyaktuk (ook wel Tuktoyuktuk; wat in het Inuvialuktun zoveel betekent als ‘lijkt op een cariboe’) is een afgelegen Inuvialuitdorpje in de Northwest Territories van Canada. Het ligt ten noorden van de poolcirkel aan de kust van de Beaufortzee.
Het stadje telde in 2001 930 inwoners, verspreid over 343 woningen.

De informatie die ik op ’t net vond over de ligging en de omvang Tuktoyaktuk deden mij – en ook Büch, zo blijkt uit het laatste hoofdstuk van dit boek – even fronsen bij de veronderstelling dat er in dat hol van Pluto een universiteit zou staan.
De twijfel aan dat gegeven, bleek bij nader inzien terecht : er bestaat helemaal geen Tuk-U, althans niet écht. Er is wel een virtuele University of Tuktoyaktuk waar je onder andere het sweatshirt van op de foto kan kopen, maar ook diploma’s in de boeiende afstudeerrichtingen ‘Mukluk metaphysics’, ‘Blubber biotechnology’, ‘Ice conservation’, ‘Aqua philosophy’, ‘Igloo interior design’, enzovoorts.
Kortom : de University of Tuktoyaktuk is gewoon een goede grap van een eskimo die zich, wellicht uit stierlijke verveling, eens uitgeleefd heeft op ’t internet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s