Het lindenmeisjes liedboek

Ännchen Schumacher (geboren op 22 januari 1860 in Godesberg, het huidige Bad Godesberg, en daar ook overleden op 2 maart 1935) wilde eigenlijk lerares worden, maar werd uiteindelijk de bekendste studentikoze waardin.
Hoewel ze lerares wilde worden, nam ze op 18-jarige leeftijd – na het overlijden van haar vader – de leiding over “Gasthofs zum Godesberg”. Door haar vrolijke karakter, haar natuurlijk gezag en haar uitzonderlijke muzikaliteit werd “Gasthofs zum Godesberg” snel een heel populaire ontmoetingsplek voor de Duitse studenten.

Haar bijnaam – Lindenwirtin – dankt zij aan het toen, maar ook nu nog, bekende liedje “Keinen Tropfen im Becher mehr” (ook wel : “Die Lindenwirtin”; in Vlaanderen “Het lindemeisjes”) dat Rudolf Baumbach in 1877 gedicht had. Baumbach had een willekeurige, anonieme waardin in het hoofd toen hij zijn tekst dichtte; het lied is dus niét voor of over Ännchen Schumacher gedicht.

De talloze studentenliederen die in haar kroeg gezongen werden, tekende het lindemeisje allemaal op. In 1903 worden ze voor het eerst uitgebracht als “Kleines Kommersbuch”; in latere uitgaven ondertitels als “Ännchen-Liederbuch” kreeg.


Sinds vanmorgen prijkt in mijn boekenkast een 40e drukje van het “Textbuch zum kleinen Kommersbuch. Sammlung von Aenchen Schumacher”.

Op de voorpagina is een opdracht geschreven in potlood : Zur [twee onleesbare afkortingen] an Aennchen Schumacher. Bad-Godesberg. 22.6.28

Over Ännchen Schumacher bestaat nog volgende straffe anecdote die aangeeft hoe gekend en geliefd zij was in Duitsland en ver daarbuiten :
Naar aanleiding van haar 75e verjaardag, vlak voor haar dood ontving ze circa 5.000 verjaardagskaarten uit de hele wereld en zelfs de voormalige Duitse keizer Wilhelm II kwam haar feliciteren.
Een van de beroemdste postkaarten die ooit naar Ännchen Schumacher verstuurd werden, arriveerde in 1902 uit Kiautschou in China : officieren van de keizerlijke marine hadden als adres enkel een kleine “n” (een “n-chen”; uit te spreken als Ännchen) en “Deutschland” op de postkaart genoteerd. Ännchen was toen al zo’n begrip in Duitsland dat dit bizar en uiterst summiere adres volstond om het kaartje in de juiste brievenbus te doen belanden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s