Liederbuch des Philister-verbandes Saravia

Gisteren arriveerde het onlangs op Ebay gekocht “Liederbuch des Philister-verbandes Saravia“. Het is een aardig boekje dat qua formaat en dikte en met zijn afgeronde hoekjes doet denken aan een internationaal reispaspoort. De “8 weitere Liedtexte” waarover de verkoper sprak in zijn omschrijving vormen een apart liedboekje van 8 pagina’s zonder kaft dat gedrukt werd bij C.J. Laumanss in Lippstadt. De “Farbenstrophe” is een getypt A5-je dat, geplooid in 3 delen, vooraan bij het boekje steekt.
Het eigenlijk “Liederbuch” bevat behalve een schare zeer gekende Duitse volks- en studentenliederen, toch enkele mij nog onbekende leuke liedjes terug.

In een eerste ‘Anstichlied’ (een lied dat gezongen wordt bij het aansteken van een vat) viel mijn oog onmiddellijk op het zinnetje “Angezapft, Rheindwein oder Bier aus Flandern”. Waarmee voor mij meteen bewezen is dat die Duitsers wel degelijk weten dat hun eigen bier voor geen meter te drinken is en dat er dus maar twee alternatieven zijn : Rijnwijn of Vlaams bier.

Het “Fuchsen-Anstich”-lied kwam ik nooit eerder tegen in een studentenliedboek en ook op internet is het niet terug te vinden.

En ook volgend ‘Anstichlied’ vond ik nergens anders terug.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s